Finlandia Finnishing School

06/15/07

הלוואי וכל בית ספר היה כזה.
איך שקראתי באתר של תערוכת הברים שדייל דגרוף וטוני אבו גנים מגיעים לעיר עם הסדנה ידעתי שאני חייב להשתתף בזה. אני חייב את זה לעצמי ולהתקדמות שלי בעולם הברים, מעבר לזה שזה פשוט מעניין.
אחרי שעתיים של שיטוט בין דוכני התערוכה ניגשתי לחדר ההרצאות המיועד ועוד לפני שידעתי מה קורה דיילת של פינלנדיה הגישה לי קוקטייל שנקרא "Pinaplle Smash"
4 חתיכות אננס
6 עלי מנטה (אם אין אז נענע)
1.5 פינלנדיה
0.5 מיץ ליים
1 מי סוכר
למעוך את המנטה והאננס עם המי סוכר, להוסיף את שאר המרכיבים וקרח, לערבב עם כפית ברים ולהגיש.

התישבתי במקומי, שורה ראשונה באמצע כמו כל חנון ברים מצוי. מולי נח אוגדן עבה, כובע של פינלנדיה, מים, כוס יריקה ותשע כוסות יין מלאות בנוזל שקוף.

הכוסות

עד שיתמלא האולם מילאתי את בטני בשפע בסדוויצי'ים זעירים (בלי "קשה"), גבינות, נקניקים וירקות.
ראשון עולה דייל דגרוף. אני אישית מחזיק ממנו כמעט אלוהים. האיש פשוט גאון בכל מה שנוגע לשילוב טעמים וטכניקות שונות ומשונות בנוגע להכנת קוקטיילים. פשוט שף קוקטיילים. מיקסולוג.
מתחילים לדבר על וודקה, עם קוקטיילים, השפעות הקרח על הקוקטייל ובעיקר חשיבות החומרים.
ואיזה חומר יותר בסיסי לקוקטייל מאשר וודקה? וזה השלב שבו עברנו לטעימה העיוורת.
חשבתם שיש פלצנות בנוגע ליין? מריחים, מגרגרים ויורקים? מסתבר שבוודקה זה בדיוק אותו דבר.
ולמקרה שחשבתם שוודקה זה משקה חסר טעם וריח, כנראה שטעינו.
כל וודקה עורסלה בכוס, רוחרחה לעומק (נושמים דרך הפה ולא דרך האף. 40% אלכוהול משביתים את כל הקולטנים באף), שוטפים פעם אחת את הפה, יורקים. טועמים שוב ויורקים.שואפים עמוק בשביל לקרר את הפה ולהבין את הוודקה. אז נתחיל:
וודקה א: מן הסתם על צבע אין מה לדבר. וודקה היא שקופה וצלולה.
וניל, פלפל לבן, אורז אבל בעיקר ריחות של דגנים וחיטה. ריח אלכוהול קשה.
וודקה ב: פרחים, וניל, אלכוהול עדין יותר מהקודמת.
וודקה ג: פה האלכוהול נמצא מקדימה ומכה בנו דבר ראשון, אחר כך מגיע פלפל שחור, אניס ווניל. קשה בפה, שמנונית ומאוד חריפה.
וודקה ד:  ליים. שקטה וקטיפתית.
וודקה ה: פחם, אגוזים, fresh cut oak. חמאתית בפה, סיום ארוך מהמצופה.
וודקה ו: ליקריש, קצת מרה. אניס. chalky.
הוודקות שנטעמו היו סקיי, גריי גוס, קטל 1, פינלנדיה, סטולי ואבסולוט. רוצים לדעת מי זו מי? בסוף.
עכשיו פרויקט לרציניים שבנכם, קחו וודקה בטמפרטורת החדר, אם יש יותר מוודקה אחת מה טוב ותעשו טעימה עיוורת. תתפלאו מה אתם מגלים אם רק תתרכזו.
עוד שאלה למחשבה: ע"פ הנתונים הללו, עם איזו וודקה תעדיפו להשתמש לבלאדי מרי? ולוודקה תפוזים? קוקטייל מתוק? ולמרטיני?  תענו על זה עכשיו. כשתגלו בסוף מי זו מי, תתפלאו מהתוצאה. אני התפלאתי.הלוואי ויכולתי להעביר לכם את כל הידע שקיבלתי בסדנה הזו אבל קצרה היריעה ורובכם בכלל לא ברמנים אז זה לא נוגע לכם. עם הזמן ובפורומים השונים אני מבטיח לנסות להעשיר אתכם.
עברנו לטעום שלוש וודקות בטעמים. פינלנדיה אשכוליות שמיוצרת עם תמציות של שלוש אשכוליות שונות, צהובה, אדומה ופומלה. פינלנדיה גרגירי יער ופינלנדיה מנגו הותיקות.
לאורך כל הסדנה הוזרמו קוקטיילים מעולים כמו ה-Grapefruit Julep
1.5 פינלנדיה אשכוליות
0.5 סירופ דבש (1:1 יחס של דבש ומים חמים)
0.75 מי סוכר
1.5 מיץ אשכוליות
1 מיץ רימונים
גבעול נענע
לפצוע את הנענע עם הליים והדבש, להוסיף את שאר המרכיבים, לנער ולסנן לכוס עם קרח טרי. לקשט עם נענע.

מנגו מרטיני (הגרסה בבר שלי שונה, אבל זו הרבה יותר טובה)
4 חתיכות מנגו טרי
0.5 מיץ ליים
ספלאש אורז'ט (מיץ שקדים, מרכיב עיקרי במאי טאי)
0.75 פינלנדיה מנגו
0.75 פינלנדיה
לנער חזק ולסנן סינון כפול לכוס מרטיני עם כתר קינמון. אחד הקוקטייל שהכי אהבתי בסדנה.

דייל מוזג מנגו מרטיני - סינון כפול

קובלר מלפפון:
מחית תפוח ירוק ומלפפון (בבלנדר)
ספלאש מיץ לימון
ג'ינג'ר (עיגול בגודל מטבע של חצי שקל)
1 מי סוכר
1.5 פינלנדיה
למעוך חזק את הג'ינג'ר, להוסיף את שאר המרכיבים ולנער חזק. לסנן לכוס עם קרח טרי. לקשט עם תפוח ומלפפון.

ככה מנערים קוקטייל!

והפייבוריט שלי: Perfect Passion
1.5 פינלנדיה
2 תותים
2 ליצ'י (ליצ'ים?)
ג'ינג'ר  (עיגול בגודל מטבע של חצי שקל)
0.25 שרי יבש
0.25 מיץ לימון
למעוך את הגינג'ר חזק, להוסיף את התותים והליצ'י ולהמשיך למעוך, להוסיף את שאר המרכיבים, לנער ולסנן סינון כפול לכוס מרטיני מקוררת. קוקטייל מושלם.

"בחברת קוקטייל טוב שרירים נרגעים, עצבים נרגעים, חיוכים נמתחים, חברויות נקשרות והעולם נהיה מקום יותר טוב"
במילים האלו חתמו דייל וטוני את הסנדה המעשירה והמיוחדת הזו ואני שמח שהייתה לי הזכות ללמוד משניהם.

הוודקות בטעימה העיוורת:
א: אבסולוט
ב: סטולי
ג: סקיי
ד: פינלנדיה
ה: קטל 1
ו: גריי גוס

מסקנות? פינלנדיה וודקה מעולה. קטל 1 לא משהו. גריי גוס מגעילה והיא חשוב, אבסולוט לא גרועה כמו שעושים ממנה. אני בהחלט מסתכל על וודקה אחרת עכשיו.
אבל הכי חשובה זו התעודה, אני Master Of Vodka. מה שזה לא אומר.

16 תגובות to “Finlandia Finnishing School”

  1. Islay Says:

    נשמע מרתק, והקובלר מלפפון נשמע גאוני – זה בדיוק מסוג הקוקטיילים שאני מתה להתקל בהם בברים ולעולם זה לא קורה. מותר לפרוש פה את פנטזיית האלכוהול הצנועה הנוכחית שלי? אני רוצה לשבת בבר שווה על הים בשבת אחה"צ ולשתות רק קוקטיילים שווים כמו אלה שהבאת פה. בינתיים לא מכירה כאלה מקומות… ):

  2. drinking Says:

    אחלה כתיבה ואחלה פוסט, משכיל ביותר

    עשיתי טעימה השוואתית בין אבסולוט מהמקפיא לקטל-1 בטמפ' החדר (שהוגשה בכוסות קפואות – סה"כ טמפ' של מקרר לדעתי).

    הקטל-1 לקח מבחינתי בגדול והייתה הרבה יותר חלקה ונעימה, אפילו שהייתה פחות קרה בצורה משמעותית. אם זה שווה מחיר של פי 2.5 ? לא בשבילי. מאחר ואני גם ככה לא שותה וודקה נקיה, אני חושב שבקוקטיילים ההשפעה (אם כי קיימת) לא מצדיקה הבדל כזה במחיר.

    טעמים וריחות לא ממש ניסיתי לזהות אלא התייחסתי יותר למרקם, ולכמה ה-40% אלכוהול עוברים חלק. אנסה את זה שוב בהזדמנות באותה טמפ'.

    תמיד הייתה לי העדפה על פינלנדיה לעומת אבסולוט.

    שבת שלום!

  3. omer Says:

    אחלה פוסט( ובלוג ).
    למרות שלא כולם ברמנים, אשמח אם תוסיף כמה עקרונות מיקסולוגיה ( איך הגיעו לקובלר מלפפון????)
    תודה


  4. ISLAY, יהיה כזה מקום אם וכשאני אחזור לארץ. קובלר מלפפון עלי!

    דרינקינג, כמובן שעל טעם וריח אין מה להתווכח, אבל אין ספק שאני אעדיף מרטיני עם קטל 1 אבל בלאדי מרי אני כנראה אקח אבסולוט (אבסולוט פפר בכלל עדיף).

    שמח שנהנתם, keep on rocking in the free world.


  5. הי עומר,
    אני בדיוק כותב מאמר לפורום תפוז בנושא מיקסולוגיה. ברגע שיהיה מוכן אני אעדכן.

  6. adi Says:

    וואו, אוטוטו אתה תתחיל להעביר סדנאות.

    🙂

    ממש מעניין. ואחלה מתכונים לקוקטיילים !
    אבל שאלה – איך יצא השילוב של התותים, ליצ'י וג'ינג'ר?

    נשמע קצת מוזר אבל שווה בדיקה. 🙂

    כל הכבוד.


  7. איך יצא? הקוקטייל הכי טוב שהוגש כל אחה"צ.
    לא סתם הוא היה אחרון. אשכרה קיבל מחיאות כפיים על הקוקטייל הזה.
    במקרה אני יודע גם איפה מגישים אותו…

  8. ציפי רכס Says:

    הי ילד ! התאורים שלך והדקיקויות שאתה נכנס אליהם פשוט מצליחים לשתף אןתנו בכל רגע שאתה עובר . ואיך שאתה מתאר לעצמך אנחנו נהנים מאוד . התחושה המידית היא צמא אבל יש לנו סבלנות….

  9. ציפי רכס Says:

    שכחתי לציין מר "מאסטר אוף וודקה" שיש עץ אשכוליות בבית ועליו התחלות של הרבה אשכוליות כך שאתה רק תביא את הוודקה ואת עצמך וליתר אני אדאג….

  10. אלעד:) Says:

    דר, אגב, בלי שום קשר למה שאומר זה שאתה מסטר אוף וודקה, אני אומר שאתה מלך.
    מלך.
    ווודקה כמעט תמיד הייתה הקאפ אוף טי שלי. מה שכן, בא לך לעשות טעימה בבית על הסמירנוף ולתת לנו פידבק על טעמים עיקריים? כי מבין הוודקות הזולות, היא לוקחת כל פעם.
    ובלי שום קשר,
    מתגעגעים!!!
    🙂

  11. almost30 Says:

    פוסט מרתק(במיוחד כי אני חושב על וודקה בעבודה ב7 וחצי בבוקר… ), הקוקטייל הראשון שציינת נראה לי מאוד מרענן ואף פשוט להכנה בתנאים ביתיים. למרות שאני לא איש של וודקה(וויסקי,כן,גם בקיץ 🙂 ), למדתי להנות מוודקה בשנים האחרונות,במיוחד הפולניות. ולא חשבתי על וודקות שונות לקוקטיילים שונים, ננסה! ואהבתי את הסיכום הקטלני למותגי הוודקה- אכן, המחיר לא קובע…


  12. תודה.
    הקוקטיילים באמת מעולים וויסקי זה תמיד טוב לא משנה מה מזג האויר בחוץ.

  13. בלעם Says:

    נענע ומנטה זה לא אותו דבר?


  14. לא.
    נענע זה mint
    מנטה זה spearmint.
    כשאתה לועס מסטיק הוא בטעם minty fresh או משהו בסגנון, שים לב שהוא לא בטעם נענע, הוא בטעם מנטה ועל האריזה רשום "מסטיק בטעם ספרמינט" רק באנגלית כמובן.

  15. בלעם Says:

    אני חושב שהשמות האלה נועדו לצרכי שיווק ואומרים עד כמה טעם המנטה חזק/מתוק. נראה לי שת'כלס כשאתה בא לקטוף את הצמח, נענע ומנטה זה אותו דבר.

    ובלי קשר לנענע/מנטה, אחלה בלוג!


  16. אני מניח שאתה צודק.
    http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Herbs13-Mem/Heb-Spices-Mem-PepperMint.htm

    ותודה על המחמאה. תמיד כיף לשמוע פידבק חיובי.


כתוב תגובה לאור רכס לבטל